Hele plejeboligplanen er udarbejdet ud fra nogle forskellige principper, som er fastlagt af kommunens Social- og Seniorudvalg, analyser på området og nogle nationale og lokale vilkår. Desuden skal fremtidens plejeboligbehov naturligvis ses på tværs af alle plejeboligleverandører. Derfor er de friplejehjemsprojekter Thisted Kommune på nuværende tidspunkt har kendskab til, indtænkt i planens anbefalinger. Det er med andre ord krav til, hvad man skal prioritere i arbejdet med plejeboligplanen.
For det første er det et politisk krav, at plejeboligplanen skal fastholde den decentrale plejecenterstruktur, som vi kender fra området i dag. Det betyder, at plejecentrene – også i fremtiden – skal være spredt geografisk ud i kommunen.
Samtidig er det afgørende, at de eksisterende bygninger bliver udnyttet på bedst mulig vis, og at planen giver mulighed for, at der løbende kan ske ændringer og justeringer på antallet af plejeboliger.
Samler man specialer på samme geografiske placeringer får man også større faglighed og stordriftsfordele. Samtidig er det forventningen, at etablering af fagligt højt specialiserede pladser, vil give mulighed for at tilbyde nogle borgere i hjemkommunen i stedet for at skulle rejse til en anden kommune.
Det er også vigtigt for resultatet af plejeboligplanen, at analyser viser, at det giver en masse fordele, at der er 50 eller flere pladser på et plejecenter i fremtiden. Det skyldes, at det giver bedre faglig og økonomisk bæredygtighed.