Mottoet hos Demensvenligt Thy er da også meget sigende:
”Demens er noget, vi har sammen”.
- Man skal ikke stå alene med demens. Det har stor betydning, at vi er sammen om opgaven. Det kan være, at man møder en på gaden, som har brug for hjælp. ”Hov, nu går Bent i byen. Det er ved at være sent, skal vi ikke køre ham hjem?” Dét er demensvenlighed, påpeger Yvonne.
Pårørende bærer tung byrde
Ved siden af et menneske med demens står også oftest en pårørende, som bærer en tung byrde.
Det skønnes, at 73% af pårørende til en borger med dement selv er i risiko for at blive mentalt eller fysisk svækket efter at have taget vare på deres kære med demens. Derfor arbejder Demensvenligt Thy også på at hjælpe de pårørende, så de ikke falder ned i et mørkt hul.
- Som pårørende står man med et ansvar for et andet menneske, hvis adfærd kan være meget uforudsigeligt. Det leder til bekymringer og frustrationer. Det giver en tryghed for de pårørende, at de bliver mødt med velvilje af mennesker, der er i stand til at hjælpe med støtte og omsorg til den demente i byrummet, forklarer plejecenterlederen.
I øjeblikket arbejder Demensvenligt Thy på at få koblet flere kultur- og fritidsinstitutioner på projektet, så flere foreninger, men også biblioteker, svømmehaller og biografer bliver bedre rustet til at møde en medborger med demens.
På Demensvenligt Thy’s hjemmeside og Facebook kan du finde gode håndgribelige råd om demens. Her kan du også se kontaktoplysninger på demenskoordinatorer og andre fagpersoner, som kan hjælpe dig med at besvare dine spørgsmål. Du finder det hele her.
Pjecer findes hos egen læge og kommunens sygeplejeklinikker.